Vysvetlenie zákona o lesoch a zbieranie dreva pre vlastnú potrebu

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vysvetlenie zákona o lesoch a zbieranie dreva pre vlastnú potrebu

Rád by som tu poukázal, na okrádanie a zaslepovanie ľudí neznalosťou a manipulovaním so zákonom o lesnom hospodárstve. Zahraničné firmy majú povolenie na ťažbu dreva v našich lesoch a slovenskí občania sú bojazliví si isť nazbierať niečo do lesa. Údajne je to zakázané (veľa papierov okolo NP a pod.), alebo iba do určitej hrúbky, nikto nevie vlastne prečo. Vrchol je že pri čistení lesa, sa na príkaz mesta, všetky nepotrebné konáre spália lesnými robotníkmi. Čo tak si prečítať zákon o lesoch, je to len pár odsekov.

Zákon o verejnosti v lese (drevo, plody, zakladanie ohňa).



Citujem rôzne dokumenty, ktoré sa zaoberajú problematikou:

Okrem národných parkov je na Slovensku ešte 14 Chránených krajinných oblastí (CHKO). CHKO sú v II. stupni ochrany, pričom zákaz táborenia a kladenia ohňa je v Zákone o ochrane prírody a krajiny 542/2002 až od III. stupňa ochrany. (Netreba však zabúdať na to, že v rámci CHKO sa nachádzajú aj maloplošné prírodné rezervácie (PR) a národné prírodné rezervácie( NPR), kde je stupeň ochrany IV. alebo V.) Zdalo by sa teda, že pokiaľ si v CHKO nerozložíte staň a oheň akurát uprostred NPR, je všetko v poriadku.
Máme tu však ešte Zákon o lesoch 326/2005, ktorý taký benevolentný k turistom a trampom nie je. Ten v §31 zakazuje zakladať alebo udržiavať otvorené ohne mimo vyznačených miest, stavať posedy, príbytky alebo táboriť mimo vyznačených miest, pričom na stupeň ochrany prírody vôbec nepozerá. Uvedené zákazy sa týkajú "lesných pozemkov", ale z definície v §3 sa nedá jednoznačne určiť, čo všetko si pod tým bežný turista môže predstaviť. Ideálne je pred návštevou CHKO sa informovať o vyhradených miestach. Ak ide o pohorie, ktoré nie je ani v CHKO, napr. Pohronský Inovec, je potrebné sa informovať na príslušnom Obvodnom lesnom úrade.
V praxi sa však s vyhradenými miestami, ktoré by boli aj označené, stretávame málokedy. V území s nižším stupňom ochrany preto turisti často táboria aj napriek lesnému zákonu, ktorý to neumožňuje, vystavujú sa tým však riziku pokuty od členov lesnej stráže. Je tu samozrejme ešte otázka, čo si predstaviť pod pojmom táborenie – či postavenie stanu alebo prístrešku, alebo aj bivakovanie “pod širákom”. V spomínaných zákonoch takúto definíciu nenájdeme.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


§ 16 Užívanie lesov občanmi (1)

Každý môže vstupovať na lesné pozemky a do lesných porastov, zbierať lesné plodiny a raždie, pritom je povinný les chrániť, zachovávať v lesoch, potrebnú opatrnosť a nerušiť lesné prostredie. (2) Orgán štátnej správy lesného hospodárstva môže zakázať, prípadne obmedziť užívanie lesov uvedené v odseku 1, ak to vyžaduje ochrana lesov alebo iné dôležité záujmy spoločnosti: na vydávanie a odvolávanie týchto zákazov o obmedzení sa nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní. Zákazy vstupu na lesné pozemky alebo iné obmedzenia užívania lesov ustanovené osobitnými predpismi5) alebo podľa nich vyhlásené zostávajú nedotknuté.


§ 18 Zákaz niektorých činností v lesoch (1)
V lesoch sa zakazuje:
a) zakladať oheň a táboriť mimo vyhradených miest a v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov fajčiť,
b) vchádzať a stáť s motorovými vozidlami,
c) pásť dobytok a umožňovať výbeh hospodárskym zvieratám do lesných porastov,
d) zakladať skládky, znečisťovať les odpadkami a odpadmi,
e) vykonávať terénne úpravy, stavať ploty a budovať chodníky,
f) rušiť pokoj a ticho,
g) narúšať pôdny kryt,
h) vstupovať do lesných škôlok a oplotených miest,

i) ťažiť stromy a kry.

(2) Zákazy uvedené v odseku 1 písm. a), b), e) až i) neplatia pre činnosti, ktoré vykonávajú užívatelia lesov v rámci plnenia svojich úloh pri hospodárení v lesoch a pri ich ochrane, alebo ktoré sú povolené osobitnými predpismi.7) (3) Orgán štátnej správy lesného hospodárstva môže po vyjadrení užívateľa lesov povoliť výnimky zo zákazov uvedených v odseku 1. Na povolenie výnimky sa nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chránené územia v okrese Martin (stupne ochrany iba 3-5)
Národný park Veľká Fatra, 3. stupeň ochrany
Národný park Malá Fatra, 3. stupeň ochrany

Národná prírodná rezervácia:
Borišov, 5. stupeň ochrany
Chleb, 5. stupeň ochrany
Kľak, 5. stupeň ochrany
Kľačianska Magura, 5. stupeň ochrany
Kláštorské lúky 4. stupeň ochrany
Lysec, 5. stupeň ochrany
Madačov, 5. stupeň ochrany
Padva, 5. stupeň ochrany
Suchý vrch, 5. stupeň ochrany
Šútovská dolina, 5. stupeň ochrany
Tlstá, 5. stupeň ochrany
Turiec 4. stupeň ochrany
Veľká Skalná, 5. stupeň ochrany

Prírodná rezervácia:
Biela skala, 5. stupeň ochrany
Goľové mláky 4. stupeň ochrany
Hajasová, 5. stupeň ochrany
Hrabinka 4. stupeň ochrany
Hrádok, 5. stupeň ochrany
Katova skala, 5. stupeň ochrany
Pod Rígľom, 5. stupeň ochrany

Národné prírodné pamiatky:
Kľacký vodopád, 5. stupeň ochrany
Perlová jaskyňa, 5. stupeň ochrany

Prírodné pamiatky:
Šútovská epigenéza, 4. stupeň ochrany

Chránené stromy:
Číslo parcely Počet
Lipa pri kostole 1 Kláštor pod Znievom 1
Lipa pred kláštorom 1144 Kláštor pod Znievom 1
Lipa v kláštornej záhrade 274/1 Kláštor pod Znievom 1
Brest v kláštornej záhrade 274/1 Kláštor pod Znievom 1
Buk v kláštornej záhrade 274/1 Kláštor pod Znievom 1
Memorandové lipy v Martine 743 Martin 4

Čo je povolené v stupňoch 3 - 5 stupni ochrany :

3. Stupeň ochrany sa vzťahuje na národné parky, chránené areály a chránené krajinné prvky. Zakazujú sa tu činnosti:
Pohyb mimo vyznačeného turistického chodníka, lyžovanie, vykonávanie horolezeckého výstupu, použitie zariadenia spôsobujúceho svetelné a hlukové efekty, najmä ohňostroj. Zber rastlín a ich plodov.

4. Stupeň ochrany sa vzťahuje z časti na chránený areál, prírodnú rezerváciu, prírodnú pamiatku a chránený krajinný prvok. Zakazujú sa tu činnosti ako napr.: ťažba drevnej hmoty, vykonávanie geologických prác, zber nerastov alebo skamenelín.

5. Stupeň ochrany sa vzťahuje na chránený areál, prírodnú rezerváciu, prírodnú pamiatku a chránený krajinný prvok. Zakazujú sa tu činnosti ako napr.: zásahy do lesného porastu a poškodenie vegetačného a pôdneho krytu, stavba lesnej cesty, vybudovanie poľovníckeho alebo rybárskeho revíru, rušenie pokoja a ticha, chytanie a lov živočícha.

TAKŽE V SKRATKE, NESMÚ SA ŤAŽIŤ ŽIVÉ STROMY A KRY, ANI ICH POŠKODZOVAŤ. BERTE IBA SUCHÉ A NEŽIVÉ KONÁRE!  O HRÚBKE TAM NIČ NEPÍŠE, PRIMERANE.

Vysvetlenie zákona o lesoch a zbieranie dreva pre vlastnú potrebu | stály odkaz

Komentáre

  1. dfgh
    Takže chcete povedať ,že hocikto môže ísť do obyčajného lesa a nazbierať si drevo,napr.nejaké konáre,úlomky po vyťažení holorubom a pod.,ale počul som že niekoho zatvorili za to že si doniesol z lesa kusok dreva.
    publikované: 01.11.2014 15:32:59 | autor: jan (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2020
    to uz neplati , od rokku 2020 je novela zakona kde sa uvadza "
    § 31
    Zákaz niektorých činností
    (1) Na lesných pozemkoch je zakázané

    j) ťažiť stromy alebo kry, alebo odnášať alebo odvážať stromy, kry alebo ich časti vrátane dreva ležiaceho na zemi,
    publikované: 21.05.2020 13:38:39 | autor: jan (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014